Inte bara ett armband

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

En lånad hundring, engagemang, och fina armband ger gatubarn i Uganda en chans till ett nytt liv.

Text: Therese Peterson
Foto: Natanael Johansson

 

Från början handlade det om ett skolprojekt. Matilda Kyhlstedt och hennes skolkamrater fick en utmaning av sin lärare på Viktor Rydbergs gymnasium. De skulle få en hundring att växa maximalt på två veckor. Vinsten skulle de ge till en hjälporganisation. De delades in i grupper, och de som lyckades bäst skulle uppmärksammas längre fram. En grupp bestod av 16-åriga Matilda och hennes vänner Jennifer Jerand, Edita Berisha och Raquel Rademaker. Med bra support från sin lärare, bestämde de sig för att tillverka armband med texten ”Value” (värde), som både skulle vara fint att ha på sig, och ha en djupare idé bakom.

– Uppdraget tog slut runt Alla hjärtans dag så vi valde kärlek som inriktning. Tanken var att armbandet skulle vara till glädje både för den som köpte det för att ge bort i present, samtidigt som pengarna skulle gå till gatubarn i Uganda.

Det projekt tjejerna valde att skänka vinsten till fanns nämligen där. I Kampala. Ett transitboende där gatubarn får hjälp att hitta en väg till ett bättre liv, och som drivs av Läkarmissionen och den lokala samarbetspartnern, Retrak.

Varför valde ni att ge vinsten dit?
– Redan innan vi drog igång var det bestämt att jag skulle åka till Uganda med min familj för att besöka det projektet, så när vi skulle välja organisation kändes Läkarmissionen som ett självklart val.

 


Matilda Kyhlstedt

 

På varje armband de har sålt, närmare 200 stycken, sitter en liten lapp som berättar mer om arbetet med gatubarnen.

– Det är för att man ska känna att det inte bara är ett armband, utan något mer, säger Matilda.

Och hur gick det med hundralappen – och tävlingen?
– Det gick väldigt bra, vi vann, och fick en vinst för armbanden på 6 000 kronor. Det tog mycket tid att göra armbanden, men det var värt varenda sekund, och jag vet att de andra känner likadant. Vi har alla varit lika engagerade.

Hur kommer pengarna till barnen?
– Vi kommer sälja armband fram till påsk, när jag åker, då kommer vi att skänka pengarna. Fortsätter vi att sälja efter det så skickar vi vartefter.

Hur känns det att snart resa dit själv?

– Jättehäftigt. Jag är lite spänd inför hur jag ska uppleva det, kanske med en känsla av skam över hur bra vi har det jämfört med dem. Men det känns ändå bättre nu när vi faktiskt har gjort något för att hjälpa till.

Kan de som köpt era armband följa din resa?
– Jag kommer att uppdatera med bilder på vår instagramsida ”valuefortwo”, så att de som följer oss får se vad pengarna har gått till.

Det är inte första gången Matildas hjärta manat henne att hjälpa till. Hon var bara tio år när hon gick runt hos grannarna för att samla in pengar till dem som drabbats av jordbävningskatastrofen 2010 på Haiti.

– Då precis som nu var det influerat från skolan, vi pratade mycket om katastrofen och jag snappade upp att de inte hade det så bra och att vi faktiskt kunde göra något.

Redan då märkte hon att många vill hjälpa till men vet inte alltid hur, men tillsammans med sina vänner hoppas hon nu inspirera fler att gå från ord till handling.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att göra något om man kan.Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.