Dirigent med stort driv

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Sånger För Livet är Läkarmissionens alldeles egna musikfestival. Med på turnén finns olika svenska artister men också Sånger För Livets konstnärlige ledare och dirigent Mats Backlund.

Text: Emmelie Gunnarsson

 

Hur startade Sånger För Livet-turnén?
   – Det kom en idé! Läkarmissionens Nisse Bergman sa ”ska vi inte försöka åka runt och samla körer i Läkarmissionens regi?”.

Det var 2009 och det blev framgångsrikt. Sånger För Livet hade tidigare samlat körer till årliga konserter i Globen men nu gick konceptet på turné. I år har Sånger För Livet åtta konserter.

Vad är det bästa med turnén?
– Jag ser körsångarna som ambassadörer för Läkarmissionen och många kommer tillbaka varje år. Det är också kul med artisterna som medverkar. I början var det mer lokala förmågor, vilket var fantastiskt.

– Med åren har vi fått med oss större namn som Rongedahl- bröderna, Anders Ekborg, Janne Schaffer, Rigmor Gustavsson, Sonja Aldén, Uno Svenningsson och Shirley Clamp. Vi försöker blanda repertoaren så folk kan känna sig hemma.

Hur kom du i kontakt med Läkarmissionen?
– Jag var med i Solistkvartetten med Lennart Jernestrand. Läkarmissionen hörde oss och ville att vi skulle börja samarbeta. Vi var ute och sjöng varje månad och hade julkonserter i minst 9–10 år. Jag ”jobbades in” i Läkarmissionen och insåg vilket viktigt arbete Läkarmissionen bedriver.

Hur ser ditt engagemang för Läkarmissionen ut?
– Jag lever alltid i Läkarmissionens anda på något sätt, till och med när jag undervisar på musikhögskolan. Jag och min fru Susann åkte ner till Uganda och besökte ett center där de tar hand om utsatta barn och ungdomar, ger dem undervisning och hjälper dem att bygga upp sina liv. Det gjorde att vi kände ännu mer omsorg när vi fick se arbetet där, att det ger resultat.

Vad är din förhoppning inför årets konserter?
– Förhoppningen är förstås att få fler att bli Skyddsänglar och att uppmärksamma Läkarmissionens arbete.

Vilket är ditt mål med Sånger För Livet?
– Kör har varit ett signum för Läkarmissionen i många år och det vill man ju ska leva vidare. Jag har en dröm att göra en ännu större manifestation, ju större desto mäktigare. Att finna en plattform som skulle kunna ge ännu mer eko.

 

Mats Backlund.
Ålder: 52
Bor: Kristinehamn
Gör: Lärare på musikhögskolan i Ingesund, Arvika.
Kyrkomusiker i Kristinehamns pastorat.
Frilansmusiker och musikalisk ledare för Sånger för Livet.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.