De vill inspirera till mer personligt mod

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i över 20 länder i tre världsdelar.

Personligt mod och rättsstatens betydelse var i fokus när Läkarmissionen bjöd in till sitt årliga seminarium i maj.

Foto: Håkan Flank

 

Läkarmissionens årliga seminarium handlade om rättsstatens betydelse för ett lands utveckling. Inga-Britt Ahlenius, Anders Kompass och Miriam Mondragon talade om sina erfarenheter av rättsstater ur olika perspektiv. Miriam Mondragon lever i Honduras, ett land med en mycket svag rättsstat. Korruptionen är hög, många poliser är mutade, så även domstolar och politiker.

 Inga-Britt Ahlenius och Miriam Mondragon.

 

Miriam jobbar för ASJ, Läkarmissionens samarbetspartner som bekämpar korruption och som kan visa på märkbara framsteg i extremt svåra förhållanden. Inga-Britt Ahlenius och Anders Kompass har båda visat mod när de vägrat acceptera orättvisor och olagligheter och har fått betala ett högt pris för det. Anders Kompass


Seminariet hyllade det personliga modet och satte även fokus på rättsstatens stora betydelse för demokratin. Fria val är bara en början. Utan en fungerande rättsstat där medborgare kan känna sig trygga kan mänskliga rättigheter inte skyddas. En bidragande orsak till att människor flyr från sina hemländer handlar om bristen på trygghet och rättvisa.

 

 


Inbjudna talare tillsammans med seminariets moderator Anna Bellman, Bo Guldstrand, Läkarmissionens styrelseordförande och Johan Lilja, direktor.

 

Några röster från inbjudna gäster:
"Oerhört inspirerande och lärorikt. Både det svenska perspektivet på korruption och Honduras som saknar rättsstat,” säger Jennie Sjöström från Libris.

"Lärorikt. Jag är nyfiken på hur Läkarmissionen jobbar och vilka samarbetspartner de har, och inspireras av hur de i Honduras har jobbat i det lilla och kunnat påverka det stora,” säger Stefan Wallmark från Handelsbanken.

 

 

"Det gav hopp. Fantastisk berättelse från Honduras om hur de lyckats påverka genom olika allianser. Bra kombination av talare,” säger Tore Samuelsson, journalist och huvudman för Läkarmissionen.

" Positiv atmosfär, visionärt, inspirerande,” säger Roland Lundgren, sångare och huvudman för Läkarmissionen.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.