Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.

Läs mer om hur vi använder cookies

Bild

Romer

Bidrag

Insamlingens syfte

A better home för utsatta i Rumänien

Romerna på den rumänska landsbygden lever i nästan ofattbar misär. Men det går att bryta den onda cirkeln av nedärvd fattigdom och utanförskap. Projektet i de romska byarna utanför Bukarest handlar om att ge hjälp till självhjälp, genom utbildning och yrkesträning. Och att få barnen att gå i skolan.

På den rumänska landsbygden, ett par timmar utanför Bukarest, är fattigdomen svår. Här lever romerna i fallfärdiga hus, många utan vatten, avlopp eller elektricitet. Vägarna är knappt körbara och här finns få jobb. 

I vårt projekt "A better home" ingår flera delar. Men det allra viktigaste är barnens skolgång. Genom att ge barnen en rejäl skollunch har vi ökat närvaron i skolan markant. "Så fort jag får deras förtroende, kan jag lära dem vad som helst", säger en av de engagerade lärarna i byskolan. I projektet ingår också yrkesträning och utbildning för vuxna, samt social omsorg och annat stöd.

 

 

Projektet "A better home" bygger på ett engagemang som Läkarmissionen har haft i mer än 20 år i Rumäniens huvudstad Bukarest, genom den lokala organisationen Liv & Ljus. En organisation som visat oerhört goda resultat när det gäller gatubarn och utsatta familjer. 

Liv & Ljus har genom många års metodiskt arbete utvecklat praktiska modeller som verkligen fungerar, och de har ett stort förtroende hos såväl den rumänska staten som myndigheter på lokal nivå. Det som för tjugo år sedan började som direktinsatser för gatubarn har utvecklats till ett genomarbetat program med goda resultat. Det gör Liv & Ljus till en stabil partner när det gäller "A better home". 

Läkarmissionen driver "A better home" i nära samarbete med Filadelfiakyrkan i Stockholm. Du kan stödja projektet genom en gåva till vår insamling.

 

Andra sätt att stödja projektet:

  • Swisha valfri gåva till 90 00 217, märk betalningen ”A better home”
  • Ge valfritt belopp via Läkarmissionens postgiro 90 00 21-7, märk med ”A better home”