Bild

Novare Executive Women Program

Här är en kort beskrivning över projektet vi tillsammans går in i för att stötta hållbarhet i en kontext av kvinnligt entreprenörskap.

Syftet med satsningen är att inte bara skänka pengar utan att hjälpa kvinnor till självhjälp så att de klarar sig utan att få stöd via bistånd – helt enkelt ett värdigt liv för sig och sina barn med utsikter till en bättre framtid.

Läkarmissionen har hjälpt oss att välja land och aktivitet. Deras tips är att vi går in och stöttar kvinnor i Indien. Det är ett land med ca 1,25 miljarder invånare med allt från extremt fattiga till riktigt rika människor. Indien har fler extremt fattiga människor än i hela Afrika. Det bor ungefär lika människor i Indien som i Afrika så blir jämförelsen mer relevant.

En berättelse från Indien och spargrupper/microfinansiering. Seeta Bal gick med i den spargrupp som LM's lokala partner startade i byn Gunnas i den indiska delstaten Madhya Pradesh för två år sedan. En gång varje månad träffas hon och de andra femton medlemmarna för att sätta in 60 rupies var (cirka 7 kr) på kontot. Grundtanken är att om man drabbas av en oförutsedd utgift, så ska det finnas möjlighet att klara det problemet. I spargruppen diskuteras idéer till hur man tjänar extra pengar genom att starta egen verksamhet.

I Seetas fall blev det getuppfödning. ”jag började med att skaffa en dräktig hona. Nu har jag 7 getter” berättar hon stolt. Ett par timmar varje morgon och kväll tar någon i familjen med sig getterna till en närbelägen skog där de kan beta. Men under monsuntiden regnar det oavbrutet måste man hålla getterna hemma och ge dem hö istället. Mjölken som getterna ger används i det egna hushållet och till att föda upp killingarna med. Själva kan de inte tänka sig att slakta och äta getterna utan de säljs, oftast i samband med bröllop eller religiösa festivaler då det anordnas stora fester. ”Det är inte för att vi fäster oss vid djuren som vi inte äter upp dem. Vi är fattiga och behöver pengarna” säger hon. Tillsammans gör vi skillnad!