Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.

Läs mer om hur vi använder cookies

Bild

"A Better Home" för utsatta i Rumänien

Läkarmissionen har i mer än 20 år varit djupt engagerade i en omfattande social verksamhet i Rumäniens huvudstad Bukarest, med väldigt goda resultat. Hundratals före detta gatubarn har numera ett vanligt liv med jobb, bostad och familj.

Tillsammans med den rumänska partnern "Liv & Ljus" och i samarbete med Filadelfiakyrkan i Stockholm gör nu Läkarmissionen en satsning på att stötta familjer i de fattiga romska byarna utanför Bukarest.

En del av projektet, som kallas "A Better Home" handlar om att ge skolbarnen lunch. Många familjer i byn har bara råd att ge sina barn ett mål mat om dagen så skollunchen blir ett välkommet tillskott. Det är också ett bra sätt att få föräldrar att skicka barnen till skolan. I projektet ingår också yrkesträning och utbildning för vuxna och aktivt stöd för att hålla samman eller återförena familjer.

De tre flickorna på bilden är 7 år. Från vänster ser vi Nicoleta som vill bli chaufför eller racerförare, Roberta som vill bli läkare och Andrada som vill bli lärare.

Insamlingens syfte

A better home för utsatta i Rumänien

Romerna på den rumänska landsbygden lever i nästan ofattbar misär. Men det går att bryta den onda cirkeln av nedärvd fattigdom och utanförskap. Projektet i de romska byarna utanför Bukarest handlar om att ge hjälp till självhjälp, genom utbildning och yrkesträning. Och att få barnen att gå i skolan.

På den rumänska landsbygden, ett par timmar utanför Bukarest, är fattigdomen svår. Här lever romerna i fallfärdiga hus, många utan vatten, avlopp eller elektricitet. Vägarna är knappt körbara och här finns få jobb. 

I vårt projekt "A better home" ingår flera delar. Men det allra viktigaste är barnens skolgång. Genom att ge barnen en rejäl skollunch har vi ökat närvaron i skolan markant. "Så fort jag får deras förtroende, kan jag lära dem vad som helst", säger en av de engagerade lärarna i byskolan. I projektet ingår också yrkesträning och utbildning för vuxna, samt social omsorg och annat stöd.

 

 

Projektet "A better home" bygger på ett engagemang som Läkarmissionen har haft i mer än 20 år i Rumäniens huvudstad Bukarest, genom den lokala organisationen Liv & Ljus. En organisation som visat oerhört goda resultat när det gäller gatubarn och utsatta familjer. 

Liv & Ljus har genom många års metodiskt arbete utvecklat praktiska modeller som verkligen fungerar, och de har ett stort förtroende hos såväl den rumänska staten som myndigheter på lokal nivå. Det som för tjugo år sedan började som direktinsatser för gatubarn har utvecklats till ett genomarbetat program med goda resultat. Det gör Liv & Ljus till en stabil partner när det gäller "A better home". 

Läkarmissionen driver "A better home" i nära samarbete med Filadelfiakyrkan i Stockholm. Du kan stödja projektet genom en gåva till vår insamling.

 

Andra sätt att stödja projektet:

  • Swisha valfri gåva till 90 00 217, märk betalningen ”A better home”
  • Ge valfritt belopp via Läkarmissionens postgiro 90 00 21-7, märk med ”A better home”