Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.

Läs mer om hur vi använder cookies

Vänliga Veckan

Vänliga Veckan instiftades av Läkarmissionen 1946 och infaller varje år i februari för att påminna oss om vikten av att vara vänlig. I år infaller den vecka 6, 8 – 14 februari, och årets tema är Var vänlig mot någon som har haft ett tufft år.


Visst är det ett passande tema för årets Vänliga Vecka? För nu behöver vi visa och få vänlighet mer än någonsin, det är inte en hemlighet att år 2020 har varit ett tufft år och än är det inte över. Men nu börjar människor få vaccin och sakta men säkert kanske vi går mot ljusare tider. Vi på Läkarmissionen har en förhoppning om att årets Vänliga Veckan ska bli den vänligaste veckan vi någonsin har skådat och kanske att den kan få sätta ett exempel för hur resten av året ska bli. 

Men hur ska vi visa den där extra vänligheten som behövs nu? Kanske kan man tala om sunt förnuft men är det verkligen så enkelt alla gånger? Några frågor som man kan ställa sig är:

 

  • Vem i min närhet har haft ett tufft år?
  • Hur skulle jag kunna visa den personen extra mycket vänlighet nu?
  • Hur kan jag visa mer vänlighet i vardagen?

 

Bild: Louise Edlund Winblad. En snällkaramell kan innehålla allt möjligt – bara det är vänligt!

Vill er skola sprida vänlighet under Vänliga Veckan 2021?

Nu kan er skola ta del av vårt skolmaterial som är anpassat för Vänliga Veckan 2021. I materialet finns roliga, kreativa och vänliga aktiviteter för skolelever från årskurs 1-6. Där hittar ni övningar som handlar om hur man är en bra kompis och hur vi kan vara extra vänliga mot varandra nu. Varför inte pyssla ihop snällkarameller och ge bort till någon som behöver lite uppmuntran? En snällkaramell är alltså något vänligt i form av handling eller ord, det kan också vara en dikt till morfar eller en teckning till brevbäraren.  Bara fantasin sätter gränserna och huvudsaken är att det är en vänlig handling. 

Vi hoppas att ni vill vara med! Om ni väljer att prata om Vänliga Veckan och får in fina berättelser, bilder eller teckningar från barnen får ni jättegärna skicka dem till oss, så kan vi publicera några av dem på vanligaveckan.se och i vår tidning Svenska Journalen. Då får ännu fler en chans att inspireras och bli lite vänligare.

Ladda ner skolmaterialet här 

 

Om Vänliga Veckan

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist som dessutom grundat Läkarmissionen. Harry Lindquist fick idén efter att ha hört en minst sagt tråkig berättelse. En trafikräknare hade under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av de som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning. Endast 12 personer log. Därför instiftade han Vänliga Veckan med ständigt fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.