Vänliga Veckan

Under 2024 pågår Vänliga Veckan under vecka 7, 12 – 18 februari. Vänliga Veckan kom till redan år 1946, genom Läkarmissionens tidning Svenska Journalen och är en årlig påminnelse om vikten av vänlighet.

Likt förra året (och som alltid) står vänlighet högst upp på Läkarmissionens trendlista. Vänlighet behövs överallt, hela tiden. Kanske minns du när någon steg in i ditt liv och spred oväntat ljus? Det kan vara i det lilla eller det stora. På Läkarmissionen har vi delat historier med varandra om när vänligheten kom från oväntat håll och en sak är säker – det är ett ögonblick man minns. 

Läkarmissionens givare skickar vänlighet

En sak som Läkarmissionens givare har gemensamt är att alla hjälper någon i världen. Det är en hjälp och ett stöd som förändrar en eller flera individers liv. Men att visa vänlighet mot sina medmänniskor kan också innebära allt från ett varmt leende till att låta någon gå före i kön eller ta sig tid att ge en vägbeskrivning. En handling som för en själv kan tyckas liten men som kan betyda enormt mycket för någon annan. 

Fortsätt skicka vänlighet ut i världen

Så nu vill vi uppmuntra till att sprida vänlighet lite här och där. I alla tänkbara vardagliga situationer. I trafiken, i sociala medier, på jobbet, i affären, på promenaden…lyft blicken och sträck ut en hand. 

Sprid vänliga historier vidare

Glöm inte att sprida vänliga historier i sociala medier under hashtaggen #vänligaveckan och #läkarmissionen. Kanske har du ett fint exempel på när du var vänlig mot någon som inte förväntade sig det, eller har en främling kommit till din undsättning någon gång? Låt oss sprida goda exempel på hur vi kan vara vänliga mot varandra!

 

 

Vill er skola sprida vänlighet under Vänliga Veckan 2024?

Nu kan er skola ta del av vårt skolmaterial som är anpassat för Vänliga Veckan. I materialet finns roliga, kreativa och vänliga aktiviteter för skolelever från årskurs 1-6. Där hittar ni övningar som handlar om hur man är en bra kompis och hur vi kan vara extra vänliga mot varandra. Varför inte pyssla ihop snällkarameller och ge bort till någon som behöver lite uppmuntran? En snällkaramell är alltså något vänligt i form av handling eller ord, det kan också vara en dikt till morfar eller en teckning till brevbäraren. Bara fantasin sätter gränserna och huvudsaken är att det är en vänlig handling. 

Vi hoppas att ni vill vara med! Om ni väljer att prata om Vänliga Veckan och får in fina berättelser, bilder eller teckningar från barnen får ni jättegärna skicka dem till oss, så kan vi publicera några av dem i vår tidning Svenska Journalen. 

Ladda ner skolmaterialet här 

 

Om Vänliga Veckan

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist som dessutom grundat Läkarmissionen. Harry Lindquist fick idén efter att ha hört en minst sagt tråkig berättelse. En trafikräknare hade under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av de som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning. Endast 12 personer log. Därför instiftade han Vänliga Veckan med ständigt fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.