Tillbaka till egen insamling
Bild

Läkarmissionens Crowdfunding till Goma

Bilden visar när två offer för sexuellt våld träffar sin terapeut för första gången, på Kyesherosjukhuset i Goma. Förra veckan blev de båda våldtagna av en grupp beväpnade män på landsbygden. Paul Hansen från DN berättar om förövarnas nya angreppssätt: förutom att utsätta kvinnorna för fruktansvärt våldsamma övergrepp, kidnappar förövarna dessutom deras små barn och håller dem som gisslan. Om familjerna inte kan betala dödas barnen. Här visas ingen barmhärtighet och situationen är fruktansvärd. Kyesherosjukhuset byggdes för cirka tio år sedan och är del av samma hälsovårdsstruktur som Panzisjukhuset. Båda sjukhusen möter samma verklighet: de ser konsekvenserna av det sexuella våldet, har samma utmaningar och samma målgrupp. Nu har Läkarmissionen fått ett nödrop för sjukhuset som behöver medel för att hjälpa de våldtagna kvinnorna. Det har gått så långt att man har tvingats stoppa verksamhet från årsskiftet. Kvinnorna fortsätter att komma, men sjukhuset kan inte ge adekvat vård, eftersom de inte har pengar. Vårt mål är att samla in 250 000 kronor under april och maj månad. Varje krona räknas!

Insamlingens syfte

Stötta Kyesherosjukhuset i Goma, DR Kongo: 100 kr

Läkarmissionen har ett långt engagemang i DR Kongo. Först och främst vid Panzisjukhuset, där fredspristagare Denis Mukwege leder arbetet. Nu väljer man att också att gå in i ett nytt arbete genom att stötta Kyesherosjukhuset i Goma och deras arbete för våldtagna kvinnor. Doktor Mukwege berättar att antalet våldtäkter tyvärr inte har minskat av medias uppmärksamhet runt Nobelpriset, utan att läget är oförändrat katastrofalt.

Kyesherosjukhuset byggdes för cirka tio år sedan och är del av samma hälsovårdsstruktur som Panzisjukhuset. Båda sjukhusen möter samma verklighet. De ser konsekvenserna av det sexuella våldet, har samma utmaningar och samma målgrupp.

Dock är Kyeshero mycket mer okänt.  Läkarmissionen har fått ett nödrop för sjukhuset som behöver medel för att hjälpa de våldtagna kvinnorna. Det har gått så långt att man har tvingats stoppa verksamhet från årsskiftet. Kvinnorna fortsätter att komma, men sjukhuset kan inte ge adekvat vård, eftersom de inte har pengar.

Kyesherosjukhuset jobbar med samma modell som Panzisjukhuset med sitt holistiska synsätt där man hjälper kvinnorna fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. Erfarenhetsutbytet mellan sjukhusen gör också det goda arbetet på Panzi och de lärdomar man har gjort där, även praktiseras på Kyesherosjukhuset.

Ditt stöd behövs!