Second hand i Stockholm

Att handla second hand blir allt trendigare, och det med all rätt. Fördelarna är många. Allt från den lilla plånboken till den globala miljön vinner på att saker återanvänds i stället för att slängas. Hos oss på Läkarmissionen finns ytterligare en fördel: både sakerna i sig och pengarna från försäljningen hjälper utsatta människor.

Så här fungerar det

Privatpersoner och företag skänker kläder, textilier, möbler, husgeråd och andra saker till någon av våra second hand-butiker i Vällingby (i Stockholm), Bro, Västerås och Södertälje. Våra volontärer sorterar gåvorna, och beroende på vilket sortiment butiken har så tas de antingen ut till försäljning eller så läggs de i containrar från vår samarbetspartner Human Bridge. Där hamnar också de saker som inte säljs efter ett tag.

Intäkterna från gåvorna som säljs går direkt till Läkarmissionens biståndsverksamhet, och det är inga småpengar: 2016 var det mer än 1,5 miljoner kronor, som vi kunde använda till att förändra framtiden för utsatta människor.

När containrarna är fulla hämtas de av Human Bridge, som kör dem till någon av våra samarbetspartners i framför allt Östeuropa och Baltikum. Där sorteras de igen, och säljs i second hand-butiker där (vilket både skapar arbetstillfällen och ger intäkter som kan användas till lokala sociala projekt) eller delas ut till utsatta människor på plats. Varje år blir det omkring 25 containrar med svenska gåvor som skickas iväg.

Fakta om Läkarmissionens second hand-butiker

Läkarmissionen driver tre egna second hand-butiker (i Vällingby, Bro och Västerås) och en butik i Södertälje tillsammans med Södertälje Pingstförsamling

Butikerna är självständiga organisationer med egna styrelser och ledningsgrupper. De som arbetar där är antingen anställda, volontärer eller personer i arbetsmarknadsåtgärder eller samhällstjänst.