{{cart.TotalNumberOfProducts}}

Årets Vänlighetsutmaningar

Ibland kan det vara svårt att komma på vad man ska göra för att vänlig. För att hjälpa er på traven har vi tagit hjälp av vår partner Habitud och valt ut tre forskningsbaserade tips om hur man kan göra både sig själv och andra gladare på ett enkelt sätt.

 

Spendera 50 kr på någon annan

Tror du att du blir lyckligare av att köpa saker till dig själv? Då är du inte ensam. Men allt fler studier visar att det inte stämmer. Däremot blir vi faktiskt lyckligare av att spendera pengar på andra människor. Enligt professor Elizabeth Dunn vid University of British Columbia räcker det dessutom med så lite som fem dollar för att vi ska känna oss gladare. Testa att spendera 50 kronor på någon annan i dag, och se hur det känns!

Läs mer: https://hbr.org/2013/06/how-money-actually-buys-happiness

 

Ge någon din fulla uppmärksamhet

Att verkligen lyssna på någon annan är en riktig win-win. Forskaren Karina Lloyd vid Jacobs University i Bremen har visat att den som känner sig lyssnad på mår bättre, samtidigt som det bygger tillit och stärker relationen till den som lyssnar. Det gäller både privat och på jobbet. Medarbetare som känner att deras chefer lyssnar på dem är nöjdare både med jobbet och chefen och känner sig mer rättvist behandlade. Testa att ge någon din fulla uppmärksamhet en stund, privat eller på jobbet, och ge din vän eller kollega en må bra-kick!

Läs mer: https://opus.jacobs-university.de/frontdoor/index/index/docId/449

 

Ge fem gånger mer kärlek

Det vi fokuserar på växer. Letar vi fel får vi mer av det, letar vi positiva saker får vi mer av det. I den populära föräldraboken Fem gånger mer kärlek visar den svenske forskaren Martin Forster att fem gånger mer positiv uppmärksamhet än negativ ger bättre samspel mellan föräldrar och barn. Den amerikanske relationsforskaren John Gottman har studerat framgångsfaktorer för parrelationer och kommit fram till samma kvot: par som har fem gånger mer positivt samspel än negativt har mycket större chans att slippa skilsmässa. Leta aktivt efter positiva saker att uppmärksamma nästa gång du umgås med någon, och ge er relation en vitamininjektion!

Läs mer: http://www.dn.se/livsstil/relationer/hitta-det-positiva-i-vardagen/
https://www.psychologytoday.com/articles/200403/marriage-math
https://www.gottman.com/blog/the-positive-perspective-dr-gottmans-magic-ratio/

 

Vill du ha fler utmaningar?

Utmaningarna ovan har vi tagit fram tillsammans med företaget Habitud. De publicerar en ny utmaning varje dag, året runt. Läs mer på deras hemsida om du är nyfiken.