Roland Lundgren

Med sin personliga röst och ett drivet gitarrspel har Roland Lundgren intagit en särskild plats inom den svenska countrymusiken. Han är också en mycket uppskattad underhållare som gärna delar med sig av en och annan västgötahistoria från hemtrakterna kring Falköping. Samtidigt går det inte att ta miste på det allvar och djup han förmedlar genom sångerna, i nutida countrylåtar såväl som i gamla läsarsånger ur den kristna sångskatten. Sedan många år tillbaka ger Roland konserter till förmån för Läkarmissionens arbete.

Bilden nedan finns att ladda ner i en högupplöst version här.

Roland Lundgren

Under 35 år turnerade Roland Lundgren tillsammans med vapendragaren Curt Petersén som duon Curt & Roland. Gruppen blev banbrytande bland annat för att de var de första som använde elgitarrer och förstärkare i kyrkliga sammanhang. Deras personliga uttryck, täta stämsång och karaktäristiska gitarrspel gav upphov till begreppet ”Curt & Roland-musik” vilket säger en del om vilket avtryck de gjorde.

Under 1970-talet turnerade Curt & Roland bland annat tillsammans med sångerskan Skeeter Davis, uppträdde på Roskildefestivalens stora scen och medverkade på flera countrygalor. Duon spelade genom åren på många platser runt om i världen men framför allt turnerade man flitigt i Sverige och Norge.

Curt & Roland var bland de första skandinaviska artisterna som gjorde inspelningar i Nashville och en av dessa renderade duon en guldskiva (50 000 sålda exemplar). Ytterligare en av de 20-talet LP- och CD-skivor de gav ut har sålt guld. Roland uppskattar den sammanlagda skivförsäljningen till över 500 000 skivor (!).

Den 16 maj 2009 fick Curt lämna den här världen efter att ha levt med cancersjukdom i 13 år. Hans positiva livshållning speglas i ett musikaliskt arv som kommer att finnas kvar mycket länge.