Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.

Läs mer om hur vi använder cookies

Nya familjer till övergivna barn i Sydafrika

Den ekonomiska utvecklingen i Sydafrika har inte kommit alla till del. Många är fortfarande extremt fattiga, och som ofta drabbas barnen extra hårt - särskilt de som inte har någon familj eller andra vuxna som tar hand om dem.

Läkarmissionen har sedan många år ett samarbete med organisationen Give a Child a Family (Ge ett barn en familj), som har utvecklat en mycket framgångsrik modell för att ta hand om övergivna barn och ge dem en bättre framtid. Fokus ligger på att hitta olika strategier för att ge barnen en ny familj, antingen hos släktingar eller hos en fosterfamilj, så de slipper växa upp på institution. Deras arbetsmetod har fått stort internationellt erkännande och sprids nu till fler länder.

Grunden till framgången är att barnen får en ny familj, som blir deras för resten av livet. Familjerna får utbildning i hur de tar hand om barnet, men ingen ekonomisk ersättning. De tar sig an barnet av kärlek och omtanke och får mycket tillbaka av det barn som får växa upp i deras trygga miljö.

Du kan stödja projektet genom att bli månadsgivare, eller genom att ge en engångsgåva. Mer information finns under bilden nedan.

 

Mer information om projektet

Organisationen Give a Child a Family är en mångårig partner till Läkarmissionen. Vi har på nära håll kunnat följa deras utveckling från litet akutcenter för utsatta barn till en tongivande aktör inom familjebaserad vård för barn, inte bara i Sydafrika utan även i många andra länder på den afrikanska kontinenten.

De har sin bas i den sydafrikanska provinsen KwaZulu-Natal, i ett område som brottas med fattigdom, hög arbetslöshet och allvarliga sociala problem och där ett alarmerande antal barn lämnas utan vuxna och/eller utsätts för våld och vanvård i hemmet. 68 procent av befolkningen räknas som fattig och hela 17 procent av de barn de möter är infekterade med hiv.

Mitt i allt detta har Give a Child a Family utvecklat sin framgångsrika modell, som har gett dem hög status inom området sociala omsorgsfrågor. En viktig del i detta är att de inte bara fokuserar på barnen och familjerna utan även på hela samhället runtomkring. För att barnen ska kunna växa upp i en så trygg miljö som möjligt utbildar organisationen andra i frågor som hälsa, barns rättigheter och hur barn ska skyddas mot olika slags faror och övergrepp.

 

 

Faktaruta
  • Land: Sydafrika
  • Partner: Give a Child a Family
  • Målgrupp: Övergivna och utsatta barn