Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.

Läs mer om hur vi använder cookies

Barnarbete i Etiopien

Barnarbete i Etiopien

Från södra Etiopien skickas barn till huvudstaden Addis Abeba i hopp om att de ska kunna bidra till familjens försörjning. I stället tvingas de arbeta under slavliknande förhållanden utan möjlighet till skolgång eller vila.

Föräldrar i södra Etiopien luras att lämna sina barn i händerna på ”rekryterare” på jakt efter billig arbetskraft. I Addis Abeba tvingas barnen arbeta under fruktansvärda förhållanden, pojkarna ofta som textilvävare medan flickorna samlar grenar och kvistar som säljs som bränsle.

Läkarmissionen stödjer Bright Star Relief and Development Organisation (BSRDO), en lokal organisation som kämpar för att frigöra barnen och förhindra att fler rekryteras.

Frigörandet sker stegvis:

  • Barnen får praktisk hjälp att komma ur sina arbetsgivares orimliga arbetsförhållanden
  • De får psykologisk hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser
  • De får möjlighet att läsa ikapp förlorad skolgång för att sedan kunna delta i den vanliga skolan.
  • Så småningom får de bo tillsammans med andra befriade barnarbetare och de lite äldre barnen erbjuds yrkesträning. Flickorna utbildas bland annat till frisörer och pojkarna får utveckla sina kunskaper i vävning för att kunna försörja sig som professionella vävare.

De barn som kan får hjälp att återvända till sina familjer på landsbygden. När det inte är möjligt får de stöd med utbildning, boende och arbete i huvudstaden. Organisationen hjälper också familjer runt staden Chencha i södra Etiopien, varifrån majoriteten av barnarbetarna kommer, med att förbättra sina förutsättningar att försörja sig.

Du kan stödja projektet genom att ge en engångsgåva eller genom att bli månadsgivare. Mer information hittar du under bilden nedan.Mer information om projektet:

De insatser som görs i Chencha i södra Etiopien syftar till att hjälpa familjer med barn som återvänt från Addis Abeba och till att förhindra nyrekrytering. Bright Star hjälper familjerna att bruka sin jord bättre och mer effektivt, och gör det möjligt för kvinnorna i familjerna att delta i självhjälpsgrupper. Kvinnorna lär sig att hantera sin hushållsekonomi och har även möjlighet att ta mindre lån för att starta en verksamhet. De som är analfabeter kan få hjälp att lära sig läsa och skriva.

Bright Star arbetar också med informationskampanjer kring barnarbete. Här involveras både lokala myndigheter och barnens föräldrar.

Bright Star Relief and Development Organisation är en nationell NGO som arbetar för att skapa bättre villkor för utsatta barn som på olika sätt blir utnyttjade och misshandlade, till exempel gatubarn och barnarbetare. Läkarmissionen har stött arbetet i över tio år. 

Faktaruta

  • Land: Etiopien
  • Partner: Bright Star Relief and Development Organiszation (BSRDO)
  • Målgrupp: Barnarbetare och utsatta familjer