{{cart.TotalNumberOfProducts}}
4 mars 2015

Känslosamt möte med HIV-smittade barn i Sydafrika

Kärlek, närhet, möten. Andreas Lundstedt är full av intryck efter sin resa till Sydafrika och barncentret Place of Restoration som stöds av Läkarmissionen.

– Det var fantastiskt. Jag har varit på liknande resor förut men det går aldrig att förbereda sig på det man ska möta.

Kontakten blev ögonblicklig mellan Andreas Lundstedt och den lilla ettåriga pojken han fick i sina armar på barncentret Place of Restoration i Margate i Sydafrika. Han ville inte veta barnets namn, det hade blivit för mycket, det räckte med bilderna han redan hade i sitt huvud, men lite skämtsamt undrade han om det var okej att han adopterade honom.

– När jag fick honom i min famn var det som om han andades ut. Det var så speciellt. Och att se en liten pojke som är född med hiv gör att jag känner en extra kärlek, och om jag kommer att adoptera en dag blir det definitivt ett barn som lever med hiv.

Andreas Lundstedt, som till vardags är sångare i popgruppen Alcazar, valde för sju år sedan att gå ut och berätta att han drabbats av hiv. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet i media. Men att gå ut med sin historia var ett väl övervägt beslut och även om det kan låta motsägelsefullt är det virus han från början hatade hett faktiskt något han i dag inte vill vara utan.

– Ibland krävs det att det händer svåra saker i ens liv för att man verkligen ska förstå vad man har. Livet är kort. Ta vara på dagen. Jag vet att det låter klyschigt men jag försöker påminna mig varje dag om hur bra jag har det.

Läs hela artikeln om Andreas resa i Svenska Journalen

Bli Skyddsängel och rädda föräldralösa barn