{{cart.TotalNumberOfProducts}}

Läkarmissionens arbete i Rumänien

Läkarmissionens arbete i Rumänien började med insatser för barn som hade kastats ut från landets många barnhem efter Ceaucescu-regimens kollaps. I dag arbetar vår lokala partner fortfarande med barn, men även med unga och med familjer. Fokus är att hålla människor borta från gatan.

Läkarmissionen har arbetat i Rumänien i mer än 20 år. Det började med insatser för de barn som bodde i stadens rörsystem, som försörjde sig genom att stjäla eller tigga. Situationen blev känd i Sverige när en norsk missionär följde med ett av barnen ”hem” och tog en bild med sin kamera. Arbetet blev mycket framgångsrikt, och genom åren har hundratals barn fått hjälp till en mer ordnad tillvaro genom vår lokala partner Liv & Ljus målmedvetna arbete.

I Sverige slog tidningen Expressen upp nyheten och TV4:s program Kalla Fakta gjorde flera reportage. Läkarmissionen var med och stöttade arbetet från början. Det startade med en minibuss där man packade ner kläder och smörgåsar och körde till bestämda platser och stannade bussen. Barn i olika åldrar kom springande och fick något att äta, skor och kläder. Så småningom växte organisationen Life & Light (Liv & Ljus) fram och i dag är arbetet framför allt inriktat på att hjälpa utsatta familjer, men även barn och unga.

Vill du stödja arbetet, kan du göra det via Filadelfiakyrkans insamling.

 

Här finns mer information om arbetet i Rumänien:

Reportage från Liv & Ljus arbete i byn Bughea de Sus i SVT Rapport, april 2016 (cirka 16 minuter in i inslaget)

"Florin arbetar för de mest utsatta", artikel i Svenska Journalen, december 2015

"Kloakbarnens liv gav eko i världen", artikel i Svenska Journalen, april 2015

"Från Bukarests kloaker till jobb och lägenhet", artikel på svt.se, december 2015