0

Vänliga Veckan

Vänliga Veckan infaller varje år i februari, samma vecka som Alla hjärtans dag, för att påminna oss om att vi alla mår bättre om vi är vänliga mot varandra. I år är det vecka 7, den 12-18 februari, och årets tema är vänlighet mot någon som inte tycker som du.

”Att visa vänlighet mot någon som inte tycker som du handlar inte om att byta åsikt, att vara falsk som människa eller att inte våga stå för vad man tycker, utan helt enkelt att lyssna ett varv till”, säger Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Hur visar man vänlighet mot någon som inte tycker lika? Här finns tips på artiklar från Läkarmissionens tidning:


 

Vänliga Veckan genom tiderna: mer än 70 år av vänlighet

Vänliga Veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist, samme man som grundade Läkarmissionen. Inspirationen kom från en minst sagt tråkig berättelse. Det var en trafikräknare som under sex timmars räknande hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Så ville inte Harry Lindquist att människor skulle ha det. Därför startade han Vänliga Veckan, med vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet som ledord. 2018 infaller Vänliga Veckan under vecka 7, den 12-18 februari, och temat är vänlighet mot någon som inte tycker som du.

Några nedslag ur Vänliga Veckans historia finns att läsa här

Vänlighet kan låta banalt, men forskning har visat att vänlighet, omtanke och engagemang för andra människor gör både oss själva och dem vi hjälper lyckligare. I vårt biståndsarbete ser vi hela tiden att stora förändringar ofta startar i det lilla, och så tänker vi också om Vänliga Veckan. Om vi påminner en gång om året om att vi mår bra av att hjälpa andra, så kanske det kan göra Sverige till en trevligare plats för oss alla. Det finns ingen särskild insamling kopplad till veckan, utan poängen är helt enkelt att bidra till en lite bättre värld.