{{cart.TotalNumberOfProducts}}

70 år av vänlighet

Vänliga Veckan startade 1946, strax efter andra världskriget i en helt annan tid. Detta var året när Sverige blev medlem i FN och radioprogrammet ”Frukostklubben” sändes för första gången. Sveriges riksdag beslutade om gratis skollunch och ute i världen pågick Nürnbergrättegångarna. Vanliga yrken för kvinnor var mjölkerskor och hembiträden.

Men vissa saker verkar ha varit sig lika. Grunden till Vänliga Veckan var en trafikräknare som berättade att under de sex timmar som hans pass varade hade han sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan däremot 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Harry Lindquist som var ansvarig utgivare till den tidning som sedan blev Svenska Journalen ville göra något för att förändra detta. Han önskade ”sju lyckliga dagar som kan bli flera”. Vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet var ledorden.

Det var tidskriften Svenska Journalen som drev Vänliga Veckan och instiftade priset Årets Vänligaste Svensk. Svenska Journalen är i dag Läkarmissionens organisationstidning som förmedlar information om dess verksamhet och projekt.