{{cart.TotalNumberOfProducts}}

Hit går julklapparna

Varje år väljer Läkarmissionen och Human Bridge ut ett antal platser dit julklapparna ska skickas. I år går de till Rumänien, Georgien, Ukraina och Moldavien.

Julklapparna går till de barn som behöver dem bäst, till exempel barn på sjukhus i skolor, på barnhem och i fattiga familjer. De flesta som får en julklapp har det väldigt fattigt, och lever med svenska ögon sett i en mycket utsatt position. Barnen är i de flesta fall mellan 7 och 12 år, men om vi delar ut julklappar i en familj går de även till yngre och äldre syskon så att alla får något.

Här kan du ta del av några berättelser från barn som har fått julklappar de senaste åren.

 

2015: Moise från Bughea de Sus i Rumänien

aktion julklappen

Visst känns det roligt att få vara med och ge julklappar till barn som inte har så mycket. Som de här killarna och tjejerna i den lilla byn Bughea de Sus utanför Rumäniens huvudstad Bukarest. De flesta som bor här är mycket fattiga. Läkarmissionen hjälper familjerna att förbättra sina hus, till exempel genom isolering och tak, och ger alla barn i skolan god och näringsrik lunch.

Titta gärna på filmen från julklappsutdelningen på skolan, där vi också får följa med hem till Moise (andra killen från vänster i bakre raden).

 

2014: Verina från Lviv i Ukraina 

aktion julklappen

2014 fick Penny och Lennox från Sverige åka till staden Lviv i Ukraina för att dela ut julklappar till barnen där. Innan julklappsutdelningen fick de också hälsa på hemma hos 9-åriga Verina. Hennes mamma jobbar utomlands, pappan träffar hon bara ibland och hennes storebror som är handikappad får hjälp borta på veckorna, så större delen av tiden får hon klara sig själv. Därför går hon varje dag till CCC, Children Care Center, som fungerar som ett extra hem för henne och många andra barn vars föräldrar inte har möjlighet att ta hand om dem. Där får hon mat, hjälp med läxor, lite kläder, möjlighet att duscha och inte minst möjlighet att leka.

Här kan du se en film från julklappsutdelningen, och få följa med hem till Verina.

 

2013: Familjen Cotoribai i Moldavien 

aktion julklappen

2013 följde Läkarmissionens Johanna Kratz med Sanda och hennes familj i Moldavien under en dag. Sanda är 10 år gammal och har tio syskon. En del saker är sig likt jämfört med hur vi har det i Sverige, men mycket är också väldigt annorlunda. Sex av syskonen sover till exempel i samma rum, och de har ingen toalett inomhus utan Sanda får borsta tänderna utomhus innan hon går till skolan. Nästan all mat de äter har de ordnat med själva, från sin trädgård eller från korna. Och de värmer sitt hus med ved de själva hugger. Alla i familjen behöver hjälpa till, även Sanda som tar hand om en del av djuren.

Här kan du också följa med Sanda under en dag och här kan du se när svenska Lisa delar ut julklappar till barn i Moldavien.