{{cart.TotalNumberOfProducts}}

Frågor och svar om Aktion Julklappen

Här hittar du vanliga frågor och svar kring Aktion Julklappen, från hur man anmäler sig till vad mer man kan göra för att hjälpa barn som inte har så mycket.


Vem får julklapparna?

De barn som behöver dem bäst, t.ex. barn på sjukhus, skolor, barnhem och i fattiga familjer.

Hur gamla är barnen som får paketen?
De flesta som får julklappar är mellan 7 och 12 år, men om vi till exempel delar ut julklappar i en familj får såklart alla barn i familjen ett paket. Då kan åldern variera från några månader upp till 18 år.

Vart går julklapparna?
Årets julklappar delas ut i Moldavien, Georgien, Ukraina och Rumänien (östra Europa).

Vem får delta i Aktion Julklappen?
Alla som vill får vara med! Det kan vara barnfamiljer, skolor och föreningar runt om i Sverige som väljer det här sättet att visa sitt engagemang.

Hur gammal måste man vara för att få vara med i Aktion Julklappen?
Vi har inga åldersgränser varken uppåt eller nedåt, men hela idén bygger på att man själv tar ansvar för att skaffa innehållet till sin julklapp. Därför kan det vara bra att en vuxen finns med i barns sällskap.

Hur packar jag bäst min julklapp?
Lägg alla saker så samlat och platt som möjligt i en plastpåse innan du slår in din julklapp med omslagspapper, då ramlar inget ut under transporten även om pappret skulle råka gå sönder.

Ska det vara ett ritblock med tomma bilder eller målarbilder?
Fördelen med helt vita papper är att det passar både de yngre och lite äldre barnen, därför brukar vi rekommendera det. Men det fungerar såklart också med målarblock med förtryckta bilder.

Kan man vara flera om ett paket?
Självklart kan ni gå ihop flera stycken och göra ett paket tillsammans!

Kan jag skicka paketet med Schenker och i så fall till vilken adress?
Det går bra att skicka med Schenker. Skicka till Human Bridge, Bergmossevägen 8, 750 15 Holsbybrunn.

Hur lång tid tar det att skicka en julklapp?
Nu finns det ju flera aktörer på marknaden, och tiden beror lite på vilken aktör och vilket fraktsätt du väljer, men med ordinarie postgång levererar de flesta ditt paket nästkommande vardag. Vårt tips är ändå att gå in på respektive fraktbolags hemsida och se vad som gäller för just den leverantör som du valt.

Vad kostar det att skicka en julklapp?
Du som Julklappshjälte betalar bara för innehållet i ditt paket (det brukar kosta ungefär 150 kronor) samt transporten till uppsamlingsstället/portokostnaden. Vi tar kostnaden för transporten från Sverige till barnen i östra Europa.

Vad väger en julklapp?
En julklapp väger ca 1,1 kg.

Kan man ge flera julklappar?
Man kan ge hur många julklappar man vill, men tänk på att packa dem så platt och samlat som möjligt i papplådor, t.ex. bananlåda eller flyttkartong. Skriv på lådans bägge kortsidor hur många paket lådan innehåller. Det finns även färdiga etiketter att skriva ut.

Bananlåda eller flyttkartong?
Spelar egentligen ingen roll. Det optimala för oss (Human Bridge) vore självklart att alla valde samma emballage, men det kommer inte hända så använd det som passar dig bäst!

Var lämnar jag mina julklappar?
I år har vi utökat antalet uppsamlingsställen ytterligare. Vi kör också en rullande insamling liksom tidigare år, se sidan Aktion Julklappens rullande insamling.

Varför finns det inte fler uppsamlingsställen?
Vi skulle helst vilja ta emot julklappar i varje stad i Sverige, tyvärr har vi inte kommit riktigt dit ännu. Om du har långt till närmsta uppsamlingsställe går det att skicka in julklappen per post. Vi vet också att Bussgods ibland har varit snälla och tagit med sig lådor med julklappar utan kostnad, när det har handlat om många julklappar.

 

Vad kostar transporten av en julklapp ut i Europa?
I genomsnitt kostar transporten cirka 3 kr per paket. Priset varierar lite beroende av vart julklapparna ska skickas: Georgien 4,50 kr, Ukraina 2 kr, Rumänien 2,50 kr och Moldavien 2,50 kr per paket. Priserna kan tyckas låga, och det är därför att klapparna skickas med fullastade lastbilar. Som mest fyller julklapparna en tredjedel av lasten (till Georgien), övrigt utrymme fylls av materialbistånd typ kläder, sjukvårdsmateriel och handikapputrustning. Annars skulle det kosta mycket mer.

Får jag som privatperson sätta upp affischer för Aktion Julklappen på offentliga platser?
För oss är det helt okej, men var noga med att kontrollera vilka regler som gäller på platsen där du vill sätta upp affischerna. Det finns ofta strikta regler gällande affischering på offentliga platser.

Hur gör jag för att anmäla mig?
Anmälan görs på vår hemsida. När du är klar får du en bekräftelse via mejl där det också framgår hur många julklappar du har anmält. (OBS: anmälan är nu stängd. Välkommen nästa år!)

Varför behöver jag anmäla mig?
Anledningen till att man ska anmäla sig är för att vi ska kunna skicka ett tack från barnen som tar emot julklappar, men också för att kunna beräkna transporter och julklappsutdelningar.

Anmälningsfunktionen funkar inte?
Alla tekniska frågor som rör anmälan besvaras av oss på Läkarmissionen. Ring 08-620 02 00 eller mejla till info@lakarmissionen.se eller helen.karlstrom@lakarmissionen.se.

Varför behöver jag uppge hur många julklappar jag vill ge?
Vi förstår att det kan vara svårt att beräkna antal julklappar, särskilt för t.ex. skolor och föreningar. Och det är helt okej. Det vi behöver är bara en ungefärlig uppskattning över hur många julklappar vi kan förvänta oss att samla in, så att vi kan planera transporter och julklappsutdelningar.

Hur ändrar jag antal julklappar?
Om det är så att ditt antal julklappar skiljer sig mycket från vad du trodde när du anmälde dig, skicka ett mejl till helen.karlstrom@lakarmissionen.se så hjälper jag dig att ändra det.

Vill du hjälpa ett barn på lång sikt?
Bli månadsgivare via autogiro! Välj mellan två inriktningar:

Skyddsängel – förändrar framtiden för utsatta barn

Vardagshjälte – du är den hjälpande handen vid katastrofer, stödjer sjukhus och kliniker i fattiga områden, låter analfabeter få lära sig läsa och skriva, ger fattiga kvinnor får ett yrke – en hjälte i människors vardag!