Läkarmissionens nya generalsekreterare

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Josephine Sundqvist är en känd profil inom biståndsvärlden. Hon har ägnat hela sin karriär åt internationellt bistånds- och utvecklingssamarbete. Josephine växte dessutom upp i DR Kongo, en erfarenhet som på djupet präglat hennes livsval.

Senast som senior strategisk rådgivare inom Sida där hon var med och utvecklade biståndet inom miljö, hälsa, digital transformation och innovation. Innan dess har hon arbetat som rådgivande konsult och representant för aktörer som ACT Svenska kyrkan och SMR samt bedrivit globala forskningsprojekt om sociala normer och värderingar inom hälso- och sjukvårdssystem i utvecklingsländer.

Josephine Sundqvist växte upp med föräldrar som arbetade för Läkarmissionen i Afrika. Nu sluter hon cirkeln genom att själv bli chef för samma organisation.

Efter flera års operativt arbete i östra Afrika har Josephine på nära håll mött de svåra utmaningar som svenskt bistånd står inför, inte minst vad gäller klimatkrisen och den aktuella globala hälsokrisen. Mitt i dessa kriser har hon fått erfara att svenskt bistånd verkligen gör skillnad och att det nu är rätt tid att satsa och investera ännu mer i vår gemensamma globala utveckling.
– Jag har alltid jobbat globalt, och östra Afrika är som mitt andra hem. Det är där jag själv och även mina egna barn har växt upp.

Enligt Josephine har hennes uppväxt definitivt bidragit till hennes starka och djupa insikt om att de vägar vi väljer i livet är viktiga och kan spela en avgörande roll för andra människor. Hennes föräldrar jobbade för Läkarmissionen i DR Kongo under 1980-talet. Redan där fick Josephine med sig en direkt förståelse för hur svårt människor har det i världens mest utsatta områden och samtidigt vilken kraft det finns hos engagerade människor som brinner för samhällsförändring.
– Det är anledningen till att jag dras till rollen att leda Läkarmissionen i Sverige och globalt. Det är en modig aktör som jobbar i de absolut svåraste konflikterna och länderna, på de mest svåråtkomliga platser och bland de mest sårbara. Det är där vi behövs i svenskt bistånd.

Josephine Sundqvist ser fram emot att kliva in i sin nya roll som Läkarmissionens nya generalsekreterare. Bakom ryggen har hon styrelseordförande Bo Guldstrand. 

Under sin yrkeskarriär har Josephine följt Läkarmissionens arbete och utveckling på nära håll, och nu kommer hon att leda det arbetet vidare under kanske den mest utmanande tid som världen har befunnit sig i.
– Nu när vi befinner oss mitt i en global pandemi är det viktigare än någonsin att jobba för rätten till hälsa. Det är helt rätt tid för mig att arbeta mer transformativt och att leda en organisation som finns på plats där människor är i lokalsamhällena.
– De största utmaningarna vi ser nu är att det saknas sociala trygghetssystem, inte minst när det gäller hälsa, vilket blir extra tydligt under pandemin. Vi befinner oss egentligen i två globala kriser, miljö- och klimatkrisen och nu pandemin. Därför ser jag Läkarmissionen som en viktig aktör som kan göra skillnad genom att driva innovativ förändring med utgångspunkt i lokalsamhället.

Vilka engagemang är viktiga för dig och vad vill du tillföra till Läkarmissionen?
– Det som alltid varit viktigast för mig i det civila samhället är värderingar, relationer och tillit. Det är grunden för de samhällen som vi bygger tillsammans. Det är i det medmänskliga mötet som vi skapar en bestående samhällsförändring. Jag vill utveckla organisationskulturen till att bli en stark gemensam, global kultur där värderingar, såväl religiösa som kulturella får ta plats. Jag vill överbrygga geografiska avstånd mellan våra olika land- och regionkontor genom att nyttja digitaliseringens möjligheter. Jag vill att vi ska främja en kreativ innovationskultur.

– Men framför allt vill jag lyfta fram och jobba för det som är mest centralt för människors välbefinnande – och det är rätten till holistisk hälsa. Det har varit en av Läkarmissionens viktigaste frågor sen start. Ska vi kunna uppnå Agenda 2030 så är hälsa oerhört centralt.


TEXT: Anna Malmborg
FOTO: Anna Ledin Wirén


Josephine Sundqvist
Ålder: 38 år.
Familj: Maken Johan och barnen Fingal och Anea.
Gör: Disputerad. Ny generalsekreterare för Läkarmissionen.
Fritidsaktiviteter: Skogsvandringar samt Aufguss (tysk bastukultur med eteriska oljor).

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.