Tova 8 år: "Man kan ha flera bästa vänner"

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Tova och hennes vänner går i tvåan i Midsommarkransens grundskola. Här svarar de på frågor inför Läkarmissionens Vänliga Veckan.

Text: Eva Nordenstam von Delwig
Foto: Erika Stenlund

 

Relationer kan vara knepiga, vilken ålder vi än befinner oss i. Det är inte lika lätt att förklara som plus och minus, men lika viktigt att lära sig. För vänner är en viktig sak i livet. Både som barn och vuxen. 

– Man behöver inte ha en absolut bästa vän, man kan ha flera, säger Tova.

Det viktiga är att ha någon vän,  säger Hedda.  Barnen jag träffar har gått i samma klass i ett par års tid och känner varandra bra vid det här laget. När de pratar om vad de har lärt sig i skolan så nämner de att läsa och skriva. Men också att de har lärt sig att leka och att det har varit bra. 

– I början hade vi lekgrupper där man skulle leka med nya barn varje dag, berättar Ebony. 

– Fast efter ett tag blev det väldigt mycket bråk för alla tycker olika och vill leka olika lekar, fortsätter Hedda. 

Så nu leker de fritt med de barn som de vill leka med, men är noga med att ingen ska hamna utanför. De berättar om den speciella bänken på skolgården, äventyrsbänken. Där ska man sätta sig om man inte har någon att leka med, eller vill leka något nytt eller med andra barn man inte brukar leka med.  Det finns skolor som har gjort liknande försök där barnen kan ställa sig på en viss plats om man inte har någon att leka med, vilket kan bli väldigt utpekande. Därför valde man här det spännande namnet och det tydliga syftet på bänken i stället.

– Då kommer andra förbi och frågar om man vill vara med. Och man ska kolla bänken ofta, så att ingen sitter där för länge, säger Tova. 

Om någon ändå blir sittande där kan man säga till en vuxen som hjälper till att få med barnet in i leken. 

– På vår skola frågar vi aldrig om  vi får vara med. För alla får alltid vara med. Man behöver inte fråga utan kan säga: ”Jag är med, vad leker ni för något?” berättar Hedda. 

Men trots bänken och att alla får vara med så händer det att de ibland vill leka olika saker och har svårt att  enas. Men det går att lösa.

– Sten, sax, påse, föreslår Gabriel.

– Eller demokratiskt och rösta, säger Tova. 

Konflikter kan uppstå, och barnen pratar om hur de gör när de bråkar  och blir sams. Tova tycker att det är viktigt att man ska prata i stället för att gå iväg när det blir bråk. Hedda understryker att man inte ska slåss och skrika.

– Fast när jag är arg så skriker jag och slåss, bekänner Gabriel.

Och när man har blivit osams så är det inte alltid man kan bli kompisar direkt. Det kanske inte går att stryka ett streck eller sudda bort det på en  gång. Ibland kan man vilja vara arg ett litet tag först, säger Hedda.  De tycker att föräldrarna och andra vuxna verkar vara bra kompisar och ha bra vänner. 

– Om man har bråttom och prata jättelänge ändå, säger Ebony. 

Det är väl viktigt att komma i tid till jobbet, men ännu viktigare att prata med en kompis, tror Hedda.  Vänliga Veckan där man ska vara extra vänlig i trafiken, på jobbet och hemma påminner lite om värdegrundsveckan som barnen har på skolan.

– På värdegrundsveckan får man en hemlig kompis som man ska vara extra snäll mot. På fredagen får man veta vem det är, berättar Gabriel.

– Det gäller att vara snäll mot flera och ge komplimanger så man kan luras lite, säger Tova. 

De funderar lite på vilka de ska vara snälla mot när specialtemat för Vänliga Veckan är att vara extra vänlig  mot någon som jobbar. 

– Lärarna, fröknarna, matsalspersonalen,  föreslår Ebony. 

– Och föräldrarna. I alla fall mamma, för hon jobbar. Pappa är föräldraledig, säger Tova.

Även om barnen tycker att det kan vara knepigt att förklara hur man är en bra kompis så märks det att de  är måna om varandra. De är väldigt samstämmiga när de pratar och skrattar mycket tillsammans. När Gabriel behöver gå ut en stund vill de andra inte ta bilder när inte han är med.

– Vi måste ha Gabriel med på kompisbilden! 

Och alla har bra tips för den som vill vara en bra kompis. 

– Man ska vara snäll, bry sig om och trösta, säger Gabriel. 

– Och fråga om någon vill vara med och leka, säger Tova.

Och blandningen av att vara uppmärksam på andra och att själv ta initiativ tycker de även borde fungera för ensamma vuxna. 

– Känner man sig ensam som vuxen kan man fråga någon om man kan äta tillsammans, säger Hedda. 

– Och om man som vuxen ser någon som är ensam kan man sätta sig vid den och äta lunch, säger Tova.


Relaterade artiklar

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.