Baksidan av volontärturismen

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Att jobba på barnhem i Afrika lockar många som vill hjälpa de som har det svårt. Men hur vet man att man gör nytta?

Text: Therese Hedlund
Bild: Håkan Flank

 

Det har stormat mycket kring volontärturism på barnhem på senare år. Röster har höjts för att sätta stopp för västerlänningar som åker iväg och jobbar på barnhem i Afrika för att förbättra sitt CV eller lätta sitt dåliga samvete. Självklart har många en vilja att få göra skillnad och det görs också mycket bra i olika projekt. En del verksamhet är beroende av volontärer för att fungera. Men det går ändå inte att blunda för volontärturismens baksidor, speciellt när verksamheten handlar om små barn.

Man vet idag att cirka 80 procent av de barn som sägs vara föräldralösa i Afrika inte är det. Många har hämtats från föräldrar som tror att barnen ska komma tillbaka, medan de istället adopteras bort illegalt eller får växa upp på barnhem.

 


"I Sverige finns inga barnhem. Varför ska det finnas i Afrika?", säger Monica Woodhouse. 


Monica Woodhouse från barncentret Give a Child a Family i Sydafrika, som arbetar för att hitta nya hem till barn som inte kan växa upp med sina biologiska föräldrar, har sett flera exempel där volontärturism har varit direkt skadligt. Barnhem som drivs med ohederliga motiv för att tjäna pengar via privata gåvogivare och där personalen består av gratisarbetande volontärer.

– De är där under en kort period, några dagar, eller en vecka för att hjälpa till, men eftersom många barnhem saknar en ordentlig struktur och fast personal, så blir de ansvariga för barnen. De små placeras hela tiden i nya famnar som sedan försvinner, vilket kan leda till djup vilsenhet och mental ohälsa.

– De barnen lär sig aldrig att bygga relationer eller att knyta an till människor utan blir förstörda för livet. De kan ty sig till vem som helst vilket är jättefarligt.

Monica Woodhouse har sett exempel på fungerande skolhem som, när de får besök av personer som donerar pengar till dem, byter ut skyltarna så att de ”plötsligt” är ett barnhem, vilket ökar givandet.

– Det finns de som tar in fattiga barn från byn som inte bor där för att besökarna ska se snoriga och smutsiga barn, som för att säga ”Det här är våra föräldralösa, vi behöver er hjälp”. Det är fruktansvärt.

 


Monica Woodhouse på Give a Child a Family i Sydafrika.


Monica Woodhouse skulle helst se att det inte fanns några barnhem alls. I Sverige finns det inga barnhem, varför ska det då finnas i Afrika? Hon ser gärna att fler får upp ögonen för missbruket av volontärturismen, men vill samtidigt uppmuntra fler att bli volontärer. Man ska bara se till att det finns tydliga riktlinjer kring verksamheten.

Vad säger du till den som vill arbeta på barnhem? 

– Det handlar om att se de egna motiven. Varför vill jag det? Om det handlar mer om mina egna behov, för att jag ska känna mig viktig, då blir det fel. I så fall kanske du hjälper barnen bättre från Sverige genom att samla in pengar, i stället för att resa i väg några veckor utan att kunna språket.

På Give a Child a Family tar man gärna emot volontärer, men är noga med vilka de är.

– Det handlar återigen om motivet, att fokus inte ligger på dem själva, utan att de har ett tjänande hjärta, samt att insatsen är kopplad till vår organisation. Vi säger inte ”kom och jobba med barnen”, utan vi säger kom och hjälp vår organisation. Skala potatis, måla fönster eller ge simlektioner. Och våra volontärer får aldrig vara ensamma med barnen utan det är alltid någon ur personalen med dem.

Enligt FN:s barnkonvention bör alla barn få växa upp i en familjemiljö. Om familjen har problem är det bättre att hjälpa och stärka de biologiska föräldrarna än att ta barnen till en institution, menar Monica. Det är fokus hos Give a Child a Family.

Under de senaste fem åren har organisationen bedrivit förebyggande arbete för att stärka tusentals familjer. Det har hållits kurser i föräldraskap, traumabearbetning, hälsa och hållbarhet. De undervisar även om barns rättigheter och arbetar med att bygga upp barnens integritet.

– Det handlar hela tiden om barnens bästa, säger Monica Woodhouse.

 

Om Monica Woodhouse:
Driver barncentret Give a Child a Family i Margate i Sydafrika, som har sett till att över 400 barn som saknar eller inte kan bo med sina biologiska föräldrar, har fått en ny familj. Ett framgångsrikt koncept och arbetssätt som även har implementerats i länder som Namibia, Kenya och Moçambique.

 

Så fungerar volontärturism:
Att som västerlänning under en kortare tid ge av sin tid och kraft under en kortare period, för att hjälpa människor i utsatta situationer. Ett social ansvarstagande som inte genererar lön eller ekonomisk vinning.

Frågor att ställa som blivande volontär:
Varför vill jag jobba som volontär? Vilka ligger bakom verksamheten jag ska till? Hur ser deras ekonomi ut? Vad förmedlas via hemsidor och markandsföringsmaterial?

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.