Lycka är att ge till andra

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Många undersökningar visar att lycka och pengar hör ihop. Att spendera pengar på andra bidrar nämligen till känslor av lycka, känslor som inte uppstår om vi spenderar pengar på oss själva. Något Läkarmissionens givare redan har insett.

I ett TED talk, en föreläsning på nätet, berättar Michael Norton, docent vid Harvard Business School, hur pengar och lycka hänger ihop.

Han berättar om en undersökning som gjordes med människor som vunnit mycket pengar. Det visade sig att vinsten gjorde många olyckliga, mycket beroende på att det sociala livet förändrades när vänner fick reda på att de hade vunnit pengar. Dessutom började tiggarbrev komma. Undersökningen visade heller ingen ökad lycka över att lägga pengar på sig själv, vilket många som vunnit pengar gjorde.

En annan undersökning som gjorts i många länder är att se vad som händer om man ger människor en summa pengar. Några får sedan i uppgift att köpa något till sig själva och några att köpa något till andra. 

Resultatet visar samma sak i Uganda som i Kanada. Att de som fått i uppgift att ge bort sina pengar upplever en större lyckonivå än de som köpt saker till sig själva. Vad man väljer att köpa till sig själv eller andra varierar, men inte lyckokänslan. Så Michael Norton konstaterar att människor som ger till välgörenhet är lyckligare. 

Forskaren Emma Frans har också synat påståendet om att man blir lyckligare av att ge och i så fall varför. Borde inte evolutionen premiera att vi tänker på oss själva? Och är inte generositet egentligen ett inlärt beteende där barn får beröm när de ger bort saker? Men forskning visar faktiskt att generositet kan vara en medfödd egenskap, där även mycket små barn som väljer att ge bort en godsak de fått visar större glädje än de som tar den själv. 

Och troligtvis var det även så på stenåldern att gruppen var viktig. Att det lönade sig att hjälpa varandra. Emma Frans slutsats är att vi mår bra av att ge. Att hjärnans belöningssystem faktiskt aktiveras när vi donerar pengar till välgörenhet. 

Summan vi lägger verkar inte spela någon roll. Det viktiga är att pengar spenderas på andra och då kan även små gåvor förändra vår egen lyckonivå. 

 

– Många säger att de vill vara med och hjälpa till, säger Marie Collén på Läkarmissionens Givarservice.

 

Marie Collén jobbar på Läkarmissionens Givarservice. Många ärenden de tar emot handlar om gåvogram, minnesblad till begravningar och annat mer praktiskt men ofta berättar också människor varför de ger.

– Många säger att de vill vara med och hjälpa till. Vara delaktiga i att göra världen bättre. Flera tar också över efter sina föräldrar och känner ett ansvar, berättar Marie.

Vissa tycker att de själva redan har allt och därför önskar de att hjälpa andra när de fyller år eller när det är dags för julklappar. Andra ger trots att de inte är speciellt välbeställda.

– De kan säga att de vill ge det lilla de har kvar när de har betalat allt. De vill vara med trots att de kanske bara har råd med femtio kronor. 

Marie är inte förvånad över undersökningarnas resultat om att lycka och givande hör ihop.

– Man blir glad över att se att man kan hjälpa till att göra andra glada. Den känslan är viktig, säger hon.

 

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.