Tacksam att leva

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

När Lina Hedlund blev gravid första gången anade hon inte hur farligt det kunde vara. Inte förrän livet höll på att rinna ur henne i samband med missfallet som följde. Tillsammans med Läkarmissionen vill hon nu lyfta behovet av trygga graviditeter och säkra förlossningar. För alla!

Text: Therese Hedlund

Foto: Carolina Byrmo

 

Artisten Lina Hedlund reste i april till Nkingasjukhuset i Tanzania för att göra ett tv-inslag till Mammagalan som hölls på mors dag i år. Målet var att sätta strålkastarljuset på de säkra förlossningar som genomförs där tack vare svenska givare. Cirka en kvinna i timmen dör i Tanzania i samband med förlossning eller graviditet som går fel. Tack vare Läkarmissionen räddar personalen på Nkinga livet på hundratals kvinnor och barn varje år.
Lina hade hoppats få se en förlossning medan de var där, och hann knappt komma på plats innan beskedet kom. En kvinna skulle föda. NU!
– Så jag fick se Theofrida, som hon hette, föda sitt tredje barn. Hon hade fått två missfall tidigare samt fött ett dödfött barn, så att vara där och se det som hände var så vackert, säger Lina när vi möts på årets hittills varmaste dag. Hon beskriver hur minnesbilder for runt i hennes huvud där hon stod.
– Det fick mig att tänka på hur jag själv har legat på samma sätt och hur oerhört tacksam jag är över att ha fått bli mamma, en möjlighet jag var så nära att mista.

 

”Kan jag bli gravid igen?”
Linas första graviditet slutade nämligen väldigt allvarligt, när hon i efterdyningarna av ett missfall för åtta år sedan höll på att stryka med. Ett ingrepp gjordes men rester av graviditeten blev kvar i Linas kropp och fem veckor senare, mitt under en Diggiloo-turné, fick hon en störtblödning en timme innan hon skulle upp på scen med de andra i gruppen Alcazar.
– Det bara rann blod ur mig och jag tänkte ”nu dör jag”. Jag fick åka ambulans till sjukhuset i Malmö där de öppnade mig. De fick sätta in åtta liter blod innan de fick stopp på blödningen.
Lina hade bara en tanke i huvudet när hon efter operationen mötte den kvinnliga överläkaren.
– Första frågan till henne var ”Kan jag bli gravid igen?”.
– Tack vare bra sjukvård klarade jag mig, men i länder som Tanzania är förutsättningarna annorlunda. Hade jag bott i en by där hade jag nog inte levt i dag. Jag fick erfara hur död och liv är så nära varandra. Och det är därför den här resan har betytt så mycket för mig. Den har öppnat mina ögon.

 

Artisten Lina Hedlund är en del av gruppen Alcazar och bor i Vasastan i Stockholm tillsammans med sambon Nassim Al Fakir och barnen Tilo, 6 år och Eide, 1,5. Tillsammans med Läkarmissionen lyfter hon behovet av trygga graviditeter och säkra förlossningar. Foto: Hanna Rosell.

Powerkvinnor
Under dagarna på Nkinga besökte teamet en av de lokala vårdcentraler som finns ute i byarna. Långa avstånd och dåliga vägar gör att många inte kan ta sig till sjukhuset om komplikationer uppstår under graviditeten. Därför åker personalen ut från Nkinga två dagar i veckan för att informera och ge mödravård. Lina blir till ett stort leende när hon berättar om upplevelsen.
– Vi skulle åka typ två mil, men det kändes som en evighet. Det är ju stigar man åker på. Och plötsligt sade någon ”Här är det” och så åkte vi rakt igenom en massa solrosor som nådde över biltaket och mitt i ingenstans låg ett litet hus med förlossningsavdelning och mottagning där kvinnorna kollades upp och där barnen fick vaccin, vägdes och mättes.
– Det var säkert trehundra mammor där från byarna runt omkring som satt under stora träd. Och vilka powerkvinnor! De besitter en sådan styrka. Deras blick, deras lugn, jag är full av beundran.
– Vi har mycket att lära av de här kvinnorna som går i flera timmar varje dag för att hämta vatten utan att ha en podd spelandes i öronen.
– Jag mötte en harmoni hos dem, trots att deras behov är många fler än våra. De bara går, medan vi stressar och ska hinna med allt.

Hon berättar om mötet med en kvinna som hade promenerat till sjukhuset när det var dags att föda, men som mitt i natten hade tvingats stanna och föda sin dotter vid vägkanten.
– Sedan lade hon moderkakan i en plastpåse och gick den sista biten, säger Lina, som fick besöka kvinnans hem där hon bodde med sin man och fyra barn.
– Huset var lika stort som vårt kök, med madrasser direkt på stengolvet. Det var otroligt enkelt, men jag tänker att de nog är gladare än oss.
– Vi i Sverige skulle behöva fundera över vad vi håller på med. Vi lever med hög förväntan och vill hela tiden ha saker. Vi är aldrig nöjda.

 

En säker förlossning
I dag vill inte Lina vara utan erfarenheten från sin första graviditet, särskilt inte när hon ser att hon kan använda den för att hjälpa andra till säkra förlossningar. Nu har hon sett styrkan och hoppet som finns på Nkingasjukhuset, och hennes önskan är att genom sin plattform som artist lyfta en fråga som är väldigt viktig för henne.
– På Nkinga får kvinnorna den vård alla borde få i samband med en förlossning. Att vi är födda här är en del av livets lotteri, därför behöver vi göra något för dem som inte har det lika bra.
Ett sätt att göra det är att via Läkarmissionens gåvoshop ge bort en säker förlossning eller att bli månadsgivare, något Lina anser borde vara självklart för alla.
– Man kan skänka 150 kronor i månaden. För många märks det knappt när de pengarna försvinner. Och jag hoppas även att många unga människor nu tar tillfället att bli månadsgivare.

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att människor i utsatthet får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.