Kämpar mot korruptionen

Din gåva förändrar framtiden!

Tack vare gåvor från främst svenska privatpersoner och företag kan vi driva biståndsprojekt i ett 40-tal länder i fyra världsdelar.

Att veta sina rättigheter och kräva svar på svåra frågor bygger på kunskap. Candelaría är en eldsjäl i Guatemala, som arbetar för att fler ska få just det.

Candelaría tillhör ett av Guatemalas många mayafolk. Hon bor i den lilla bergsbyn Chucuarron med sin åtta­åriga dotter Jenifer. Hon är en av dem som engagerat sig i ett pilotprojekt för medborgarinflytande som Läkarmissionen stöder. 

– Tack vare det arbetet har jag förstått hur jag kan vara med och påverka för att förbättra för oss här i byn, säger Candelaría. 

Metoden som används i projektet kallas för social revision. Genom praktiska och förvånansvärt enkla tillvägagångssätt kan medborgarna bekämpa korruption och se om makthavare gör det de säger att de ska. 

– Det är viktigt att fler i byn förstår hur de kan få medborgarinflytande så att de kan kräva sina rättigheter.

Projektet fokuserar på hälsa, utbildning och infrastruktur och följer en enkel metod för att ta reda på hur beslutsfattare planerar att utföra en aktivitet i byn, eller kunna följa upp den under tiden eller efteråt. 

– Om vi till exempel vill veta hur en tillbyggnad för skolan finansieras, vem som ska bygga den och hur tidsplanen ser ut, då har vi lärt oss vilka regelverk som gäller, hur vi kan skriva brev och till vem brevet ska skickas så att vi får svar, förklarar Candelaría. 

 

”Nu är min dröm att bli socionom och att min dotter ska vilja utbilda sig till läkare.”

 

Ett exempel är den väg som byn fått sedan projektet drog igång 2018. Candelaría och de andra som fått utbildning inom social revision följde processen, fick tillgång till arbetsplanen och budgeten och kunde se när saker inte stämde. Som när det fattades en underskrift av beslutsfattare på viktiga dokument och liknande.  

– Vi visste inte att vi hade rätt att kolla upp sådana saker innan vi började med social revision. Nu visar det sig att vi kan utkräva ansvar. Att makthavare lyssnar och ger oss rätt. 

Även om guatemalanska medborgare enligt lag har rätt till offentlig information kan den ändå vara svår att få fram. Ibland beror det på att myndigheterna saknar strukturer för att bemöta medborgarnas frågor. Men det kan också bero på att de inte vill bli synade och ställas till svars.   

– Det finns mycket korruption i vårt land, men nu vet vi vad vi ska titta efter så de kan inte lura oss lika lätt som tidigare, säger Candelaría. 

 

Projektet i Guatemala ger medborgare i utsatta områden verktyg för att stärka sin egenmakt och kräva att lokala myndigheter uppfyller sitt ansvar när det gäller medborgarnas rätt till utveckling, hälsa och utbildning.

Insatsen riktar sig framför allt till kvinnor 13-45 år och en viktig del är att ge grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och räkna. Även riktade hälsoinsatser till målgruppen ingår. Projektet får stöd från SMR.Något som redan har hänt i byn som gjort stor skillnad är att byrådet har bytts ut. Förut bad byrådet  ofta de boende om pengar till olika projekt som aldrig blev av. Alla visste att ordföranden använde pengarna privat. Nu är det slut på det. 

– De boende i området har börjat utkräva ansvar från byrådet. Folk vågar säga sin åsikt, och vara kritiska mot dem som bestämmer.

Sedan Candelaría började med projektet har hon valts in i byns kvinnokommitté som ordförande. Ofta får hon rycka in för att bistå grannar med att lösa dispyter i hemmet, eller sinsemellan. Hon har fått kunskap som ger ett helt annat självförtroende. 

– Nu är min dröm att bli socionom och att min dotter ska vilja utbilda sig till läkare. Men jag vill också ha fler verktyg och få mer utbildning om hur vi kan gå vidare med krav på myndigheter och makthavare, säger Candelaría.

 

Text: Eva Nordenstam von Delwig

Andra sätt att hjälpa

Nedan finns fler exempel på hur du kan bidra till vår verksamhet och till att utsatta människor får chansen till en bättre framtid.

Minnesgåva

Om du vill hedra en vän eller anhörig som går bort kan ett minnesblad från Läkarmissionen vara ett fint sätt.

Gåvogram

Fira någon du tycker om med ett vackert gåvogram, som samtidigt hjälper de som behöver det allra mest.

Gåvoshop

Ge bort en god gärning i stället för en vanlig present på kalaset eller bröllopet.

Månadsgivare

Att ge via autogiro är det mest kostnadseffektiva och långsiktiga sättet att hjälpa.

Engångsgåva

Ge en valfri gåva och betala enkelt via bank, kort, SMS, WyWallet eller Swish.