{{cart.TotalNumberOfProducts}}
Tillbaka till gåvoshopen

Skydd mot zikaviruset i Brasilien

På kort tid har zikaviruset smittat miljoner människor i Brasilien. Viruset är farligt när kvinnor som är eller kommer att bli gravida drabbas, och tusentals bebisar har fötts med svåra hjärn- och huvudskador. WHO och brasilianska myndigheter utgår från att det finns ett samband. Som ofta är situationen värst för de fattiga.

Inför OS i Rio de Janeiro ger WHO bland annat följande råd:

- Välj luftkonditionerade rum. Håll fönster och dörrar stängda.

- Undvik att besöka fattiga och överbefolkade områden som saknar kranvatten och har dåliga sanitära förhållanden.

Men för människor som bor i de så kallade favelorna är dessa råd förstås omöjliga att följa. Zikaviruset sprids av samma myggor som kan bära bland annat denguefeber, och som trivs och förökar sig i stillastående vatten. I de områden som kallas favelor saknas ofta rinnande vatten. Det betyder att de som bor där får förvara vatten i öppna behållare där myggorna frodas.

Hjälp kvinnor och barn!

Det Läkarmissionen kan hjälpa till med är att informera om hur man kan skydda sig mot myggburna sjukdomar (som att man bör täcka över stillatående vatten) och att dela ut myggnät och biologiska myggmedel.

Vi har nyligen genomfört en insats i favelan Aguazinha i Recife, där vi redan driver bland annat alfabetiseringskurser och spargrupper. Med stöd av Radiohjälpen kommer vi nu att genomföra motsvarande insats i Rio de Janeiro med hjälp av vår lokala partner där.

Du kan också bidra! Hjälp oss att dela ut myggnät och myggmedel och informera fattiga flickor och kvinnor om hur de kan skydda sig mot myggorna genom att ge ett bidrag.

 

SWISH: skicka valfri summa till nummer 90 00 217.

 

Speciella gåvor
Stöd Panzisjukhuset i DR Kongo
Alla projekt